woensdag 11 december 2013

POÇO SALGADO IV

Boa tarde vrienden,

Het is alweer even geleden dat ik iets postte over het leven in Brazilië. Het is ondertussen al midden december- en er is een dikke maand voorbij gegaan. Dingen om naar uit te kijken zijn er in overvloed: kerstmis (hier: vijf dagen feest)bezoeken van twee andere studenten in Quixeramobim, nieuwjaar in Fortaleza, 3 weken rondtrekken in januari/februari, tien dagen carnaval, etc!

Clara

Dingen om naar terug te kijken:
Bijschrift toevoegen

kadootje van leerling!

-          - Crisma (plechtige communie) van de jongeren van het dorp in Santana Do Acaraù. Echt een gigantisch evenement waar naar mijn schatting toch een 200 man kwam voor opdagen. De mis duurde dan ook drie (!) uur omdat het hier echt een belangrijk ‘ritueel’ is om te hebben meegemaakt. De jongeren komen samen binnen met hun ouders; hier wordt dan van elke familie een foto getrokken. Daarna bidden, bidden, zingen, bidden. Elke jongere moet erna nog eens langsgaan voor een hostie. De catechisten (?) die ervoor zorgden dat de jongeren drie jaar catechese kregen worden dan ook nog eens apart bedankt, met daarna ook uiteraard een aantal groepsfoto’s. Etc etc etc. Maar het was wel leuk om te zien. De ouders waren echt keitrots op hun zoon of dochter- en ze waren eigenlijk ook wel echt trots op zichzelf.-          -Bezoeken van andere communidades in de buurt- deelnemen aan hun vieringen.


-          -Bezoek van Jan, mijn trajectbegeleider. Hij arriveerde vrijdagavond de 6e december en vertrok zondagochtend terug richting Fortaleza. Dit bezoek is er om te zien hoe het gaat in het gastgezin, de stage, de projecten, de gezondheid, maar ook om schoolopdrachten te overlopen en een onderwerp te bespreken voor de Bachelorproef. Maar dit gebeurde allemaal op het gemak met een fles wijn die hij had meegenomen, én een caipirinha die hij speciaal maakte ‘omdat hij wist dat de studenten dat wel hadden gemist’... Superzalig.

-          -Afro- Braziliaanse dag in het schooltje van Poço Salgado: een project waar ze al mee bezig waren voordat ik er was. Eén klas gaat er dan volledig voor en zorgt samen met een leerkracht voor de inkleding van de klaslokalen, kledij in het thema, schrijven van een speech, schrijven van verhaaltjes om het thema leuk over te brengen, etc. Opeens zie je dan wel zo goed als alle leerlingen opdagen omdat het ‘geen les is’ + gratis frisdrank en koekjes.

-          -Voetbal in het weekend- ofcourse.


-          -Bezoek van een nieuw vriendje!Muito amor,

Laure-lise

-           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten