dinsdag 31 december 2013

NATAL

Bom dia amigos,

First things first: een (late) Feliz natal voor al jullie lezers!! Hoewel jullie allemaal zeer jaloers klinken naar de zon hier, de witte stranden, de cocktails, etc. Moet ik ook toegeven dat ik het even moeilijk had om niet lekker warm achter de kachel binnen te zitten met een glaasje wijn en een typische kerstfilm à la Home alone.. MAAR natuurlijk ben ik ook zeer blij dat ik het hier eens heb meegemaakt.


Kerst in Brazilië verschilt van familie tot familie, van dorp tot dorp. In Santana do Acaraù zag ik best nog veel huizen die volledig versierd waren met kerstlichtjes en ook de straten waren hier ’s avonds wel mooi ingekleed.

 In Poço Salgado daarentegen, is het heel duidelijk dat niet iedereen zulke kerstversiering en plastieke kerstbomen kan betalen. Wanneer ze dan wel iets kopen, is het vaak enkel kerstlichtjes om de voordeur mee te versieren. Meer versiering gaat dan naar het lokale kerkje waar ‘iedereen er van kan genieten’.


Ook is kerstmis voor hen niet uitdrukkelijk één kerstavond en één kerstdag. Het is eerder verspreid van +- 22 december tot +- 26 december waarbij we ook al vanaf midden december meer naar de kerk gingen, meer vieringen meededen met andere communidades, etc. Sommige families geven wel cadeautjes aan elkaar, bij ons was dit niet zo. We hadden met de jongeren onderling wel ‘Secret santa’ gedaan dat iedereen een naam van een persoon trok en voor deze een cadeau van +- 10 reais zocht (3 euro). Maar het is dus niet zo dat er een gigantisch plastieke kerstboom in de living stond met cadeautjes onder en op de achtergrond een kerstcd. 

Toen pas kregen we ook te horen dat een kerstfeest zoals wij het kennen werd gedaan op nieuwjaar bij hen, omdat veel familieleden nog moeten werken op kerstmis. Blijkbaar komt dan ook echt de hele familie van mijn gastgezin (+- 30 man) naar Poço Salgado om samen te vieren tot 5 januari! Ze vieren het dus wel MAAR wij hadden al gepland om op nieuwjaar naar Fortaleza te gaan, dus in die zin hadden we een beetje pech. 

Het was dus heel vreemd voor Gert en mij, maar eigenlijk zagen we er ook snel de voordelen in: nu konden we een kerstdag vollédig invullen zoals we het zelf wilden. De 24e december gingen we in het dichtsbijzijnde stadje op zoektocht naar Wifi om te kunnen skypen met de familie. ’s Avonds maakte de gastmama van Gert een superlekkere ovenschotel en keken we ....

een telenovela! Kersteditie van Amor é vida, wat wil je meer!De 25e gingen we wat aan het zwembad van Morgado hangen, daar ook lekker eten en een paar pintjes drinken.  Ook kwam Gert-Jan ons bezoeken, medestudent die zijn stage loopt in een favela van Fortaleza. Het was dus totaal anders, en geen échte kerstsfeer zoals je het kent, maar we hebben er toch het beste van gemaakt.Ook besloten we dan maar om allemaal samen een cake te maken, en bakten zelfs speciaal een voor mij zonder chocolade!! 

Hierna gingen we uiteraard naar de mis, gingen we op restaurant met de gastmama- en zus van Gert en dronken nog wat meer pintjes en Canchaça! We bestelden hier trouwens lasagna en kregen een bord met ‘lasagna’ bestaande uit laagjes hesp, kaas en een soort van videe.

Tot zover onze ‘kerstdagen’ in het superwarme Céara. De 27E vertrokken we ’s ochtends vroeg met de bus richting Fortaleza om hier een bus te nemen naar Quixeramobim en Paus Branco waar nog twee andere studenten stage lopen. Het was wel surrealistisch om nog eens allemaal samen te zijn, verhalen te vertellen en te beseffen dat we hier al degelijk twee maanden zijn! (crazy) Het was ook wel confronterend te zien dat zij eigenlijk wel in een voor ons rijk gezin woonden, met vaak afwisselende maaltijden, vloeren(!), een mooie badkamer en toilet, etc.
In Paus Branco gingen we dan ook maar allemaal samen een pintje drinken, deden een dauwtrip om de zonsopgang te zien (supertof!) en gingen ook naar het lokale Forro- feest om wat te dansen. Vandaag nemen we dan allemaal samen de bus naar Fortaleza om morgen nieuwjaar te vieren! Het zou er razend druk zijn, iedereen zou in het wit gekleed zijn én het zal mijn eerste nieuwjaar aan het strand worden!! Alvast voor iedereen een Feliz Ano Novo J dat al je voornemens realistisch maar toch amibitieus mogen zijn, opdat je ooit genoeg geld kunt inzamelen om zelf Brazilië eens te gaan bezoeken want het is écht de moeite, dat we dan samen kunnen gaan en ik je de beste plekjes kan tonen om caipirinha’s te drinken aan het strand!

Que saudade, mais com muito amor,


Laure

Geen opmerkingen:

Een reactie posten