zondag 3 november 2013

SALVADOR II

Querida amigos,

Hoewel ik eerst probeerde steeds alles te vergelijken met dingen in België (om het jullie later ook beter te kunnen uitleggen) heb ik het nu zo goed als opgegeven. Brazilië is nu eenmaal niet met iets te vergelijken, of toch zeker niet met datgene dat ik al van de wereld gezien heb. Het is te groot, te divers. Een stad zoals Salvador? Salvador is de derde grootste stad van Brazilië. Het kent +/- drie miljoen inwoners, dat is theoretisch gezien Brussel maal drie. Maar je hebt hier: een kust, een toeristisch gedeelte aan het strand, een minder toeristisch gedeelte, een oud centrum, een nieuw centrum, superfancy bombastische gebouwen, favela's, etc. Het is onmogelijk om een 'citytrip' van drie dagen hier te doen en dan jezelf voor te houden dat je alles gezien hebt, want dat is niet zo.. Dat vond ik dan ook het moeilijkste, toen we Salvador verlaatten: dat we precies zo weinig gezien hadden van de stad. Maar dit was niet onze enigste kans om wat te zien van Brazilië, graça a Deus!
Eerste wilde aapje in Porto da Barra (Salvador). In Brazilië zijn ze niet zo zot van aapjes: vaak hebben ze zulke strategieën bedacht dat één aapje 'schattig kijkt' en de toeristen afleidt, terwijl de andere het eten gaat pikken! 

Nota: criminaliteit is zéér relatief. Vanuit school/ films/ documentaires kregen we allemaal een zekere mentale voorbereiding op de hoge mate van criminaliteit in Brazilië. De eerste dag durfden we allemaal niet met al te veel geld, toeristische kledij en een kodak op straat. Maar dag twee gingen we hier wat verder in: nam ik tóch mijn kodak mee en er gebeurt niets. Ook 's avonds niet. Ook niet als je 'mooiere' kleding aanhebt. Het gebeurt niet. Waarom? Omdat we alert genoeg waren, net zoals je moet zijn in andere grote steden in de wereld. Niet alert zijn= om drie uur 's nachts zat alleen naar de hostel wandelen. Of in de favela's rondwandelen waar ze gewoon nul komma nul hebben en er alles aan doen om te kunnen eten diezelfde dag. Brazilië niet bezoeken omwille van zijn criminaliteit is dus, voor mij op dit moment, echt te overrated.

Moqueca de camarau

Pelourinho: acarajé handmade

Coolste Portugese woorden (tot nu toe): Bum bum (poep) / Bom bom (snoepje)
Lekkerste cocktail (ooit): Caipirinha, Caipiroska (met vodka), Caipirissima (met rum).
Lekkerste traditionele gerecht: Carajé en Moqueca

Verse kokosnoot in Porto Da Barra! Voor slechts 6 réais (=2 euro) kun je het hier op strand kopen. Je spreekt het uit als cocó  [koko] maar mag het niet uitspreken als cocô [kookoo] want dat betekent kakka...

Capoeira op straat- sfeer op en top

Festival in Pelourinho

Pelourinho- oud gedeelte van Salvador
Graffiti in Brazilië... België kan er nog wat van leren

Next stop: Fortaleza (2- 6 november).

Tchau,

Laure-lise

Geen opmerkingen:

Een reactie posten