maandag 18 november 2013

POÇO SALGADO

view from the afternoon

Bom dia/Boa tarde voor jullie,

Amai heb ik even een update voor jullie…Ik zou alle dagen tot nu volledig kunnen uitschrijven- maar een blog van vijf pagina’s is een beetje vermoeiend dus vat ik het even kort samen in:

Een (nog drukke) dag in Poço Salgado

x Gewekt worden om 5u ’s ochtends door een mix van barulho door geiten, kippen, kalkoenen, koeien, paarden, 13 (!) katten, biggetjes, varkens, honden, paarden en een parkiet enerzijds. Anderzijds door de zon die vanaf 5u opkomt. 


x Toch koppig blijven liggen tot half 6 om dan te gaan ‘douchen’ (lees: bakjes water over jezelf gooien). In Poço Salgado heeft niemand lopend water. Het water hier is zéér kostbaar (merk je ook in alles wat ze doen met water). Ze hebben enkele grote reservoirs die het water opvangen tijdens het regenseizoen. Hier trachtten ze mee rond te komen voor de niet- regenseizoen- maanden.
x Wat helpen met het huishouden: fruit (dat ik nog altijd niet bij naam kan onthouden) wassen en snijden, de ‘living’ en het ‘terras’ borstelen.
strange fruit
 x Als dit gedaan is, of als ze niet direct werk meer voor mij heeft, ga ik buiten wat Portugees studeren of een boek lezen. Het begint dan ook wel echt al warm te worden (+- 28 graden).x Tegen half acht naar het schooltje, vijftig meter verder. Kinderen vanaf +-5 jaar worden hier met de bus afgezet om les te hebben tot de middag. (+- 20 kindjes). Zij leren hier vooral lezen en schrijven.

een klaslokaal in Salgado

x ’s Middags krijgen ze een lekkere maaltijd  van oftewel sopa (soep – hier gemaakt als maaltijd met spaghetti en vleesjes in). Ik ga dan naar huis om ook wat te eten en een siësta te doen in mijn eigen gekregen (!) hangmat! Superzalig- en nodig aangezien het op de middag tot net geen 40° kan zijn hier.

x Na de middag wordt er in de school dan plek gemaakt voor kinderen vanaf +-13. In totaal zijn dit er ongeveer 40! Zij krijgen hier geschiedenis, wiskunde, Portugees, wetenschappen én Engels. Ik heb al +- kunnen regelen dat ik mee Engelse les mag geven, hoera! Ik volg meestal ook gewoon de lessen mee, vooral de Portugese lessen. Qua inhoud zijn de lessen hier wel echt oké: ook hier krijgen ze vergelijkingen te zien bij wiskunde, gedichten en toneelstukken bij Portugees, geschiedenis van Afrika, etc. Daarbuiten zie je wel enkele mankementen: zoals dat de kinderen- vooral de jongens- heel stoer proberen te doen door in het lokaal rond te lopen of gewoon niet op te letten, waardoor de anderen ook allemaal afgeleid worden. Er zijn ook veel kinderen die weken aan een stuk niet komen opdagen, en hier wordt weinig tegen/voor gedaan. De leerkrachten hebben ook weinig gezag: ze willen graag hun les afhandelen- de kinderen moeten zelf maar volgen of ze er zin in hebben of niet. Soms moet ik zelf ook buiten gaan, omdat de kinderen zich niet kunnen concentreren op de les door mij- ze staren je hier écht aan alsof je van een andere planeet komt, trekken stiekem foto’s, fluiten naar je (zelfs jongens van acht jaar oud!), ...

x Tegen vijf/ zes uur ronden de aulas af en vertrekt iedereen naar huis. Ik ga ook naar huis om wat te eten- meestal: rijst, spaghetti, bonen, vlees/vis.
x Hierna komen dan ook – jawel- de bekendste telenovela’s: Amor é Vida, Joia Rara en Altem de Horizonte! En jawel, we volgen ze allemaal! Hoewel ik in België nooit tv keek, is het hier eigenlijk best oké: iedereen komt dan samen om wat te lachen en te babbelen- en het is ook een goede manier om Portugees te leren.
x Ondertussen denk ik al wat na over leuke activiteiten die ik kan doen met de kinderen op de –hopelijk vanaf volgende week geïntroduceerde- SCOUTSDAGEN! Elke zondag van 8-11 (wrs 10: hierna is het gewoonweg te warm om te spelen) voor kinderen tot 13 jaar! Ik zal eerst nog wat moeten rondvragen of alle ouders dit een goed idee vinden, en of de kinderen hier zin in hebben J.
x We vertrekken dan ook samen naar een ander zijn huis om hier met andere dorpgenoten wat te praten/roddelen en wat tv te kijken. Ook al de kinderen komen dan samen en dan spelen we vaak verstoppertje of voetbal. 
Voetbal is hier natuurlijk super populair- hoewel ik ook probeer volleybal te introduceren!Op zondag (voor iedereen) en woensdag (voor de vrouwen) is het viering in de kerk.
x Om 10h: muito cansado en tijd om te gaan slapen!

Het is moeilijk om écht alles neer te schrijven, maar toch enkele dingen die er uit schieten van eerste impressies:
-          - Geloof: religie betekent hier heel veel. In deze omgeving is er vooral verdeling tussen katholieken en evangelisten. De bewoners van Poço Salgado zijn katholiek- de communidade langs ons zijn evangelisten. En dit merk je ook: je hoort op sommige avonden drie uur aan een stuk lawaai en roepende mensen- evangelisten zijn degene die bekend staan om hun intense vieringen met ‘duivelsuitdrijvingen’ etc. Ik zou graag eens willen gaan zien, maar ga dit stiekem moeten doen aangezien mijn gastgezin er geen fan van is.


-       -   Machocultuur: mannen hier worden echt opgevoed als macho’s. Kinderen van acht hebben vaak al gouden oorbellen en kettingen- en durven je na te fluiten als je voorbij wandelt of gewoon langs hen komt zitten.
-          Eén van de eerste vragen die ze je hier stellen is: Você tem um namorado? (heb je een vriendje?) en als je dan não antwoordt worden ze volledig gek (mannen én vrouwen!). Mannen beginnen te lachen en komen direct langs je zitten. Vrouwen beginnen alle mannen te omschrijven- ‘en je moet teken doen wie je de knapste vindt!’ Dan vragen ze je ook of je graag een vriendje zou willen in Brazilië, een vraag waar ik me niét op had voorbereid dus leek het me het meest gepast om ‘talvez’ (misschien) te antwoorden- waarop ze hélemaal wild werden!

-         - Aanstaren: ze kijken je hier echt aan alsof je van een andere planeet komt. In de bus naar Santana alleen al vroegen enkele meisjes en jongens of ze een foto van mij mochten trekken en erna of ze er eentje mét mij mochten! Of je ziet andere stiekem foto’s trekken/ filmen/ staren staren staren ... Echt constant, overal.

F    - Feest: Gert en ik hebben zojuist een verjaardagsfeestje achter de rug dat drie dagen duurde! De eerste dag komt heel de familie af vanuit andere dorpjes in de buurt en vanuit Fortaleza> Tegen tien uur zijn ze er allemaal om dan samen bier te beginnen drinken!Dit doen ze dan ook de hele dag door met keiharde muziek opstaan vanuit iemand zijn auto koffer die gevuld is met boxen. Dit gaat een hele dag door. De volgende dag is het van hetzelfde, is er ook een groot feestmaal waarvoor een aantal varkens, geiten en kalkoenen worden geslacht.
Op zaterdagavond gingen we ook allemaal samen naar een ´fuif´(eerder: buurtfeest aangezien dit echt voor alle leeftijden was). Maar hiernaast toch ook wel eerder een fuif aangezien er werd voorgedronken met sterke drank, om dan allemaal samen naar daar te gaan- helemaal opgetut uiteraard ! Er is dan een live band die speelt tot vier uur ´s nachts en een grote dansvloer waar iedereen samba of forro danst. De dag erna slaapt iedereen uit, en keert tegen het eind van de middag terug naar huis.
      - Ook al gedaan: maniok klaargemaakt, volledig vanaf nul


-          -Warmte: iedereen is hier familie van iedereen en kent elkaar door en door. Ze zijn super vriendelijk en helpen je met alles. Ik voel me hier echt veilig en op mijn gemak.

-          - Hitte: ik douche me hier vier keer per dag – om dan nog te beseffen dat het nog maar lente is en dat de zomer nog moet komen ...-          -De rust en kalmte: mensen hebben hier zeeën van tijd. Bussen komen hier een half uur later- of te vroeg. Dutjes variëren van 1 tot 3 uur, etc. Je kan hier echt tot rust komen. Ik kan heel goed inkomen waarom niet alle bewoners even zot zijn van Fortaleza en haar drukte. Ik kan mezelf nu al voorstellen na een week in Fortaleza en écht willen terugkeren naar de rustige communidade, Poço Salgado. 


Kus,

Laure-lise 
(hier; Laure)

PS: Gert en ik zijn de vakantiedagen al een beetje aan het inplannen -- waarschijnlijk gaat dit door van 20 januari tot 10 februari van Fortaleza - Rio - Iguacu (watervallen) - evt Pantanal - Brasilia - Manaus (Amazone) ! Woop woop !

3 opmerkingen:

 1. Amai wat een week!
  Het ziet er echt leuk uit.
  Als ik kon,sprong ik op het eerste vliegtuig richting Poço Salgado!
  Kei tof dat je 'scouts' opricht, hoe grappig, misschien moet ge dan ook maar een soort van 'das' maken.
  Super dat alles op het gemak kan gebeuren, geeft toch een rustig gevoel :)
  En die jongens daar jaja, nog geen aanzoek gehad? mopje :)
  Geniet maar van het warme weer want hier is het vies koud + regen. ieuw!

  Hopelijk tot snel, LL ( ha da rijmt ook nog)

  Evelyne
  xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi evelyne!! ja grappig he, zo een scouts.. Ik dacht ook al aan zoiets aan sjaaltjes, maar misschien iets meer aan petten (oke iets minder scoutig) maar wel tof en heel handig met zo een weer als ge in de zon moet spelen amai! Maar daar ga ik nog voor moeten rondkijken .. Ja aanzoeken genoeg al hier :) haha! miss you evelyne!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. haha grappig!
  Ik mis u ook natuurlijk, tis hier wat saaikes nu!
  Hopelijk kunnen we binnenkort eens skype :)
  Nog veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen